”Berishajt e Buenos Aires, në Argjentin” ; një komunitet arbëresh , – pasardhës të Gjergj Kastriotit që nuk e harron Atdheun e të parëve !

„Berishajt e Buenos Aires, Argjentinë“

Sociedad Albanesa de Berisso(Berisha), ka edhe kishën e saj, si dhe qendrën kulturore Arbereshe. Kolektivi shqiptar i Berisso “La Sociedad Albanesa de Berisso”,( Sociedad Albanesa de Berisso, është formuar në 1907, dhe qendra e tyre ka qenë në Calle Valparaíso y Río de Janeiro).

Loading...

Në katundin Berisso(Berisha) në provincën Buenos Aires, Argjentinë, e cila është pjesë e zonës urbane të Komunës, Greater La Plata e cila ka një popullsi prej rreth 95 mijë banorë ( regjistrimi i vitit 2001), thuhet se jeton edhe një komunitet mjaft i gjërë Arbershë. Ku rrënjët e tyre, zënë fill tek pasardhësit e Gjergj Kastriotit Skënderbeut, që u shpërngulën në Argjentinë shekuj më parë. ( Sociedad Albanesa de Berisso, është formuar në 1907, dhe qendra e tyre ka qenë në Calle Valparaíso y Río de Janeiro).
Aktualisht, ata janë në Argjentinë, aq shumë sa që Shoqëria Shqiptare e Berishos – Sociedad Albanesa de Berisso, ka edhe kishën e saj, si dhe qendrën kulturore Arbereshe. Kolektivi shqiptar i Berisso “La Sociedad Albanesa de Berisso”, e cila është një Shoqëri, që ruajtur deri në ditët e sotme traditën arbereshe, sipas rrjetit social Facebook, ka kremtuar festën e “Kurorzimit të Mbretëreshës” së saj të re.
Në këtë festë njofton Kryekancelari i Kishës Ortodokse në Argjentinë, Hirësia e Tij, Aleksandro Greco, kan marrë pjesë dhjetra familje arbëreshe, të veshura me kostumet e tyre folklorike, duke u lutur, kënduar dhe kërcyer, së bashku me grupe të tjera në këtë festë nga Shoqëria “Miqtë e Kolektivitetit”, dhe një grupi i Baletit Shqiptar…
Sipas një njoftimi të Hirësisë së Tij, Aleksandro Greco, kjo festë ka kaluar me gëzim e hare duke i bërë me këtë rast edhe një homazh Shqipërisë, me të gjitha këngët e vvallet shqiptare, të cilat ishin për për lavdinë e Shqipërisë, thotë ai.
Në përshëndetjen e tij Kryekancelari i Kishës Ortodokse në Argjentinë, në formën e një kushtrimi ka shkruar në mesazhin e Tij, të cilin Hirësia e ka shoqëruar edhe me një foto-albumin, ku shkruan:” Rroftë bashkimi ynë Kombëtare, ka ardhur Ora e Shqipetareve!
Gjithe te mirat! Shqiperinë e pa bërë, bëje ose vdis ! Rroft Kombi Shqiptare, dhe me nje Shqiperi te bashkuar dhe te fort! Rroftë Mëmëdheu! Rrnoft Populli Shqiptar në një Shqipëri të pandarë! Rrofsh sa malet e Shqipes! Rroftë Shqipëria Etnike! Në lavdinë e Kombit Tonë Shqiptar përgjithmonë! Lavdi Deshmoreve te gjitha koherave te Kombit Shqiptar! Qofshin gjithë Shqiptarët me shëndet e të suksesshem! Kjofshit të uruar ju që mbani gjallë frymën e Shqiptarisë gjithandej ! Rroftë Shqipëria e Bashkuar ! Lavdi për jetë e mot gjith herojve të mëmëdheut !
Rroftë Atdheu ynë i dashur! Zoti i bekoftë të gjithë herojtë e kombit tonë që u sakrifikuan për lirinë e drejtesinë e kombit tonë!!! Rroft Iliria e Shejt! Rroft Dardania Sacra!!! Rroft Shqipria dhe Historia jonë Pellazgo – Ilire! Une jam krenar per ty , Flamuri Kuq e Zi më i bukur në botë! Kuq e zi jan ngjyrat tona, në flamur jeton Shqiponja, kokën lart e shum krenar, i themi botës, se jemi Shqiptar! Rrnoft krejt Shqiptarija – Pelazgo – Illyrian një nga shtetet më të vjetra në këtë planet që askush s’mund të na hup farën Shqiptare!

Shënim i Revistës Drini

Për të shpjeguar atdhedashurinë e Shqiptarëve që identifikohen me fisin e lashtë Berisha në Argjentinë , pothuaj fjalët janë të panevojshme . Veprimet e veprat e tyre flasin vet . Krenaria dhe mburrja e tyre që e shpërfaqin edhe pas kaq shekujsh tregon se Shteti i Arbërit ishte një shtet i madh dhe i fortë në kulturë dhe në të gjitha aspektet . Mjafton të shihet fotoja ku vërehet gëzimi dhe mburrja e tyre e ligjshme e të mendohet për keta pasardhës të Gjergj Kastriotit të Madh , që ende vazhdojnë ta ruajnë kujtimin për Shqipërinë , AtMëmëdheun e tyre të braktisur dhunshëm nga pushtimi osman-turk dhe vazhdojnë të jenë krenar për vendin e origjinës së të parëve .

Madje , krenaria dhe mburrja e tyre për Gjergj Kastriotin e epokën e tij , qon më shumë peshë e mbetët shembull i madh e i dëlirë atdhedashurie , në kohën kur disa bastardh e bij bastardhësh edhe në ditën e sotshme për shkak të propagandave antishqiptare që veprojnë lirshëm e stimulohen në një mënyrë “prej tanëve” brendapërbrenda hapësirës etnike shqiptare , ikun nga vetvetja , nga “lëkura” e popullit të vet ?! …
ASNJE prej këtyre Arbëreshëve nuk ka menduar e as që ka pasur mundësi të shkonte e t’i jepte jetëkotat për “Tokën e Shamit” , sic vepruan qindra shqipfolës të mjerë e shkretë për mend – ish-Shqiptarë që “xhamitë tona” të meremetuara e ngritura nga Qeveria e Turqisë , paraja turke dhe ajo arabe-islamike , i bënë “turq” e “arab” në ndjenjë e ndërgjegje , pa qenë të tillë?!! …

Arbëreshët e kulturuar mendojnë dhe identifikohen vetëm me vetvetën !

Shqipfolësit e pakulturuar mendojnë dhe vazhdojnë të identifikohen vetëm me të huajën !

***

Vetëm ky krahasim është i mjaftueshëm për ta parë krizën e madhe të identitetit kombëtar të stimuluar e lejuar ditëmdrekë me njanin apo të dy “sytë e mshelur” nga shtetet tona “kombëtare” që , përvecse u shkaktua nga lëvizjet e ndryshme islamike të infiltruara në forma e metoda agjenturore në Shqiptari përmes hoxhallarëve ,- kësaj “kolone të pestë ” në vendin tonë ; ato janë njëherit edhe rrjedhim i antishqiptarizmit (qoftë edhe të pavetëdijshëm) të kuaziudhëheqësve të kombit në Shqipëri, në Kosovë e edhe më shumë në Maqedoni ?!!…

Arbëreshët janë Rranja më e thellë dhe e fortë e Dheut të Shqipes ; këta janë Arbërorët që gjithmonë kan treguar me shembullin e vet se kombi nuk mund të harrohet Kurrë , për dallim nga Shqipfolësit e mjerë që në vitet e fundit (e ndoshta edhe sot) , dalin , bërtasin , qirren e përqyrren për cështje të huaja , me flamuj të huaj !/ZgjohuShqiptar.info

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button