“Si do ishte sot Shqipëria nëse Austria do na mbante të pushtuar(?)”

Në kulmin e Luftës së Dytë Botëtore, 100 vite më parë,, në Shqipëri u hapën 200 shkollaNjë situatë hipotetike në emisionin Përballë në televizionin publik, ka sjellë këtë fakt interesant.Gazetari e pyeti ambasadorin austriak se si do ta imagjinonte Shqipërinë nëse prania austriake gjatë viteve 1916-1918 do të vijonte deri në ditët e sotme?Ambasadori Johann Satller shkëputi vetëm një detaj interesant, duke lënë të kuptohet se arsimi do të kishte qenë në nivele të tjera.“Më lejoni të ndalem vetëm tek një fakt që më ka bërë përshtypje kur kam studiuar për marrëdhëniet tona. Në dy vittet, nga 1916-1918 kishte një përqëndrim shumë të madh nga Austro-Hungaria, përveçse infrastrukturës dhe hekurudhave, ishte një gjë ku përqëndroheshim shumë. Bëhet fjalë për arsimin. Kishte pothuajse 200 shkolla shqiptare që u ndërtuan në këtë periudhë. Kjo na tregon se ishte një gjë e rëndësishme e investimit tonë. Ne investojmë tek arsimi për ta çuar një vend përpara”- tha ambasadori Sattler./ZgjohuShqiptar.info

Loading...
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button