Forbes: Bunkerët e ripërdorur në Shqipëri, një sukses ekonomik!

Revista prestigjioze Forbes ka bërë një artikull për bunkerët e Shqipërisë të ndërtuara në kohën e komunizmit, dhe për ripërdorimin e tyre sot, nga qytetarët. Bunkerët në Shqipëri janë ndërtuar përgjatë periudhës komuniste, në vitet 1960-1980. Diktatori Enver Hoxha i ndërtoi qindra të tillë në të gjithë Shqipërinë, si një mbështetje për një ushtri profesionale. Çdo shqiptar do të merrte armë dhe do të fortifikohej në bunker, në rast pushtimi. Kostoja e tyre ishte e lartë, dhe pushtimi nuk erdhi kurrë.

Forbes shkruan se bunkerët u braktisën pas rënies së shtetit komunist, dhe shumë prej tyre janë prishur. Ka dhe shumë shqiptarë që kanë zgjedhur t’i ripërdorin ata. Për shembull, një artist tatuazhesh nga Shkodra, e ka kthyer bunkerin në një sallë tatuazhesh. Shumë bunkerë janë bërë pjesë e terreneve të brendshme të qytetit, duke u bërë piceri, bare, madje dhe hotele. Përdorimi i tyre ka zgjuar interesin e sipërmarrësve dhe projektuesve të madhen, në Shqipëri dhe jashtë saj.

Loading...

Rritja e këtij ribunkierizimi është një histori suksesi ekonomik për Shqipërinë, vitet e fundit. Duke përjetuar rritje eksponenciale në kthesën e dekadës, dhe duke vijuar me rritje të ndjeshme, natyra pjellore e bunkerëve të Shqipërisë do të thotë se infrastruktura është shumë e lehtë për t’u adaptuar në të gjitha atraksionet natyrore të vendit. “Është për të ardhur keq që disa prej tyre po shkatërrohen nga njerëzit, për të nxjerrë skrap. Duhet të merren masa për mbrojtjen, hartimin dhe rigjallërimin e tyre. Bunkerët kanë strukturë mjaft kontroverse për shkak se përfaqësojnë të kaluarën. Sidoqoftë, le të kthehen simbolet e luftës, në simbole të paqes dhe mikpritjes, në Shqipëri”, shkruan Forbes./ZgjohuShqiptar.info

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button