SPAK në rrezik? Deri tani nuk ka aplikuar asnjë prokuror për në “FBI-në shqiptare”

Kushti që familjarë e të afërm të prokurorëve duhet të kontrollohen për çdo komunikim elektronik e llogari bankare, rezulton se është shkaku që një javë nga gara për SPAK askush s’ka aplikuar.

Report Tv është interesuar pranë Këshillit të Lartë të Prokurorisë ku rezulton se prej 7 Janarit 2019 kur u çel gara e deri më sot askush s’ka kandiduar.

Loading...

Kontrollet sipas pikës katër të kushteve të shpallura nga KLP përfshinë telekomunikimet jo vetëm të prokurorit por edhe të familjarëve të tij si telefonata, sms, e-maile, llogari bankare e rrjetet sociale.

Prokurorët mund të bëhen pjesë e SPAK duke aplikuar online ose dorëzuar me postë dokumentacionin e kërkuar dhe për këtë garë kanë afat 30 ditë kalendarike nisur nga 7 Janari.

Aplikimi për të qenë pjesë e SPAK nuk ka kusht kalimin e vettingut ku mund të garojnë si ata që e kanë kaluar me sukses si ata që ende s’i janë nënshtruar këtij procesi, por çdo aplikues duhet të ketë një eksperiencë jo më pak se 10 vite si prokuror.

Në rast të mosplotësimit të aplikuesve deri në afatin e përcaktuar pritet që KLP të rihap garën ndërsa ditën që u caktuan 15 vende për SPAK numri dy i KLP i bëri thirrje publike hetuesve të garojnë.

Por çfarë është SPAK?

Prokuroria e Posaçme ushtron ndjekjen penale dhe përfaqëson akuzën në emër të shtetit para Gjykatës së Shkallës së Parë kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, Gjykatës së Apelit kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, dhe Gjykatës së Lartë, merr masa dhe mbikëqyr ekzekutimin e vendimeve penale, si dhe kryen detyra të tjera të ngarkuara me ligj.

Prokuroria e Posaçme i kryen funksionet e saj në mënyrë të pavarur, nëpërmjet prokurorëve të posaçëm, të cilët emërohen nga Këshilli i Lartë i Prokurorisë.

Prokurorët e Prokurorisë së Posaçme emërohen nga Këshilli i Lartë i Prokurorisë, dhe kanë një mandate nëntëvjeçar. Mandati pezullohet apo ndërpritet vetëm nëse Inspektori i Lartë i Drejtësisë kërkon procedim disiplinor kundër prokurorit./ZgjohuShqiptar.info

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button