Lëvizja “Zgjohu Shqiptar” paralajmëron për tensione në jug të Shqipërisë

Lëvizja “Zgjohu Shqiptar” Disa ditë më parë denoncoi vendosjen e tabelave në gjuhën greke si “një skandal” të qëllimshëm për të rritur tensionet ndërmjet Athinës dhe Tiranës. Këto veprime u kryen të qëllimshme nga kryetari i bashkisë Finiq, Leonidha Kristo.

Sipas tyre, kjo është një shkelje e rëndë, pasi “ligji e shpjegon qartë se gjuha e parë zyrtare është shqipja dhe më pas vijnë gjuhët e tjera” duke shtuar se renditja e emërtimit në greqisht mbi emërtimin në shqip shkel sovranitetin territorial të Shqipërisë. Më pas reagoj ARRSH dhe keto tabela u zëvendësuan dhe u u be vendosja dhe shkrimi i tyre sipas ligjit përkatës. Jo më larg se dje, ekstremistët grekë kanë hequr një pjesë të tabelave të reja që u vendosën në gjuhën shqipe dhe i kanë shkatërruar ato.

Por ditën e sotshme, Lëvizja “Zgjohu Shqiptar” ka dale me një tjetër deklaratë, ku shprehen se asgjë nuk është rastësi për ngjarjet e ndodhura dhe që situata do të përshkallëzohet në ditët në vijim në jug të Shqipërisë.

Ata i kerkojnë policisë së shtetit që masat e policisë te jenë të shtuara dhe të rrepta, po ashtu edhe që kufiri i gjelbërt me Greqinë të jetë në monitorim të plotë pasi ka dyshime se shtetas të ndryshëm grek mund të hyjnë në vendin tonë në mënyrë të paligjshme. Sipas burimeve të tyre të shtunën është caktuar të zhvillohet një ceremoni përkujtimore nga familjarët, 6 muaj nga ngjarja. Nga informacionet e mbledhura pritet që shtetas greke dhe minoritarë me prirje ekstremiste mund ta përdorin ceremoninë për të provokuar incidente.

Ata shprehen se shumë ekstremiste grekë po mblidhen nëpërmjet forumeve dhe rrjeteve sociale për tu pregatitur e shkuar edhe në fshatin Finiq në mbështje të pakicës greke atje pasi sipas tyre ata po diskriminohen. Masat e policisë duhet të jenë të shtuara për shkak se po afron edhe 12 Maj, dita që ata e quajnë se është shpallja e autonomisë së “Vorio-Epirit”. Për këtë ditë qarqet ekstremiste greke kanë njoftuar se do të mbajnë paradë si në Athinë po ashtu edhe në jug të Shqipërisë, përfundojnë në deklaraten e tyre “Zgjohu Shqiptar”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close