Kërkesat për azil/ Kryeministri i Irlandës: Shqiptarët të parët, ia kalojnë sirianëve

Kryeministri i Irlandës, Taoiseach Leo Varadkar, ka ngritur problemin e azilkërkuesve në këtë shtet, të cilët vijnë nga Gjeorgjia dhe Shqipëria.

Në një shkrim të Irish Independent, thuhet se statistikat tregojnë se Shqipëria dhe Gjeorgjia, kanë kapërcyer Sirinë për sa i përket numrit të njerëzve që kanë kërkuar azil në këtë vend.

Ma teje ai ka theksuar se shqiptarët dhe gjeorgjianët, duke përdorur dokumente të rreme, nisën drejt Irlandës dhe më pas i hedhin dhe kërkojnë azil.

“Për dijen time, shumica e azilkërkuesve nuk u jepet azil për shkak se nuk e kanë të bazuar kërkesën e tyre”, -tha kryeministri.

Varadkar ka deklaruar se Irlanda nuk është se po ‘mbytet’ nga emigrantët, por ama qeveria e tij nuk mund të lejojë asnjë hyrje të paligjshme.

460 shqiptarë kërkuan në 2018-n azil në Irlandë, duke përbërë 13% të të gjitha aplikimeve. Shqiptarët ndiqen nga gjeorgjianët me 12% dhe sirianët me 9%.

Back to top button
Close